Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 30-04-2018

Een server is een soort computer. Deze computer wordt gebruikt om websites, webwinkels of applicaties op te laten draaien. Deze websites, webwinkels of applicaties kunnen via een lokaal netwerk of het internet worden opgeroepen, door meerdere computers. Als dit gebeurt, zorgt de server ervoor dat de websites, webwinkels of applicaties bruikbaar zijn op deze computers.

 

Hardware of software

Er zijn twee soorten servers, namelijk de hardware server en de software server. Een op hardware gebaseerde server is een fysiek apparaat. Dit apparaat is verbonden met een computernetwerk, waar een of meerdere software servers draaien. Een op hardware gebaseerde server wordt ook wel een host genoemd.

 

Een op software gebaseerde server is geen fysiek apparaat, maar een programma. Dit programma biedt een bepaalde dienst aan. Hier kunnen andere programma’s, die ook wel clients worden genoemd, gebruik van maken. Je kunt lokaal gebruik maken van een software server door een bepaalde internetverbinding te gebruiken, maar een software server kan ook aan een netwerk gekoppeld worden.

 

De webserver

Er zijn verschillende soorten servers. Op een standaard server worden diverse bestanden opgeslagen, waaronder de bestanden van applicaties. Een webserver wordt specifiek gebruikt voor websites en webwinkels. Als een internetgebruiker een bepaalde pagina op een website wil bekijken, verwerkt de webserver deze aanvraag. Dit doet de server door de aangevraagde pagina terug te sturen naar de bezoeker van de website of webwinkel.

 

Werkt een server niet goed of helemaal niet? Dan is het niet mogelijk de website die op de server draait, te bezoeken. Daarom is het erg belangrijk je website of webwinkel op een goede server te laten draaien.

Servers in een datacenter

Zoals al eerder vermeld, is het erg belangrijk dat een server goed functioneert. Om goed functioneren mogelijk te maken, moet een server in de juiste omgeving opgeslagen worden. Deze omgeving moet niet alleen goed beveiligd worden, maar heeft bovendien klimaatbeheersing nodig, een back-up stroomvoorziening en eventueel een automatisch blussysteem als er toch iets mis gaat.

 

De meeste servers worden opgeslagen in een datacenter. Dit is een ruimte die speciaal ingericht is voor het opslaan van verschillende soorten servers, waaronder webservers. Wordt jouw server opgeslagen in een goed ingericht datacenter, dan weet je zeker dat de server in de juiste omgeving staat. Dit bevordert het goed functioneren van de server.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

Meer informatie over de servers en Vimexx vindt je op www.vimexx.nl/infrastructuur

- 5 van 5 sterren -