Vimexx Facebook

Nieuws van Vimexx op 10-11-2016

Als ondernemer ben je eigenlijk altijd aan het werk. Waar werknemers in loondienst de deur van hun werk echt kunnen sluiten als ze naar huis gaan, ben jij als ondernemer vaak nog aan het werk als je allang thuis op de bank zit. Op zich is dit niet erg, maar als ondernemer heb je natuurlijk ook af en toe een vakantie verdiend. Wil je voorkomen dat alles in de soep loopt als je op vakantie bent, zodat je zo min mogelijk of helemaal niet hoeft te werken als je op het strand zit? Lees dan in dit artikel welke vijf tips je kunt gebruiken om goed voorbereid op vakantie te gaan als (online) ondernemer.

Tip 1: plan je vakanties tactisch

De beste manier om zonder zorgen op vakantie te gaan, is door jouw vakantie in het laagseizoen te boeken. Heb je een webwinkel met speelgoed? Ga dan zeker niet rond sinterklaas op vakantie, want dan is het veel te druk om op vakantie te gaan. Verkoop je zwemkleding, dan kun je beter niet in het hoogseizoen in de zomer op vakantie gaan. Ga buiten het seizoen en het is een stuk rustiger met je bedrijf, waar jij van kunt genieten als je op vakantie bent.

Tip 2: licht klanten in over jouw vakantie

Moet je jouw bedrijf helemaal sluiten als je op vakantie gaat, dan moet je jouw klanten hier tijdig over inlichten. Plaats bijvoorbeeld een afwezigheidsbericht op de website (en zet dit bericht liever ruim voor vertrek online!), stuur vaste klanten een e-mail met jouw vakantieplanning of zet eventueel jouw geplande vakantie in de e-mail handtekening (let op: afwezig van … tot …’). Door klanten in te lichten, kunnen zij rekening houden met jouw vakantie en krijg je op vakantie minder bellers, e-mails en verzoeken waar je direct iets mee moet doen.

Tip 3: zorg voor een vervanger

Werk je alleen, dan moet je jouw bedrijf sluiten als je zorgeloos op vakantie wil gaan. Heb je een of enkele werknemers? Dan is het zonde om je bedrijf tijdelijk dicht te gooien als je naar het buitenland gaat. De meest ervaren werknemer (die bovendien niet op vakantie is als jij weg bent), wijs je aan als vervanger. Hij of zij houdt de boel in de gaten als jij weg bent, neemt tijdelijk je taken over en neemt alleen contact met je op als hij of zij een vraag heeft of als er iets mis gaat. Door een uitgebreide briefing te schrijven voor je weg gaat, voorkom je eventuele problemen op vakantie en weet je vervanger precies wat te doen als jij weg bent.

Heb je niemand die jou goed zou kunnen vervangen? Dan kun je ervoor kiezen om je werknemers gewoon door te laten werken en zelf alleen een laptop mee te nemen voor dringende klantvragen en dringende telefoontjes. Onbelangrijke taken laat je even liggen om optimaal te genieten van je vakantie, maar je hebt wel altijd een laptop bij je als dit echt nodig blijkt te zijn.

- 5 van 5 sterren -