Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 16-04-2018

Wil je een eigen website of webwinkel starten? Dan kom je, eventueel via je webdeveloper, vanzelf in aanraking met de term ‘domeinnaam’. Als online ondernemer is het belangrijk om te weten wat deze term inhoudt. Daarom lees je op deze pagina meer over dit begrip. Ook lees je in dit artikel of jij een domeinnaam nodig hebt en zo ja, hoe je een domeinnaam kunt registreren.

 

Wat is een domein?

Een domein is een unieke naam die op het internet wordt gebruikt, om jouw website of webwinkel te zoeken en te openen. Enkele voorbeelden van domeinnamen zijn NOS.nl, NU.nl, Wehkamp.nl, Zalando.nl en Rijksoverheid.nl. De meeste domeinnamen worden gebruikt voor websites. Het is echter ook mogelijk een domeinnaam aan te vragen voor een e-mailadres.

 

Heb ik een domeinnaam nodig?

Als je een eigen website of webwinkel op wil zetten, heb je altijd een domeinnaam nodig. Heb je geen domeinnaam, dan kunnen internetgebruikers jouw website of webwinkel niet bereiken. Heb je niet de ambitie om een eigen website of webwinkel te starten? Dan heb je in principe geen domeinnaam nodig. Je kunt een domeinnaam aanvragen voor je persoonlijke e-mailadres, maar dit is niet verplicht. Als internetondernemer heb je in ieder geval altijd een domeinnaam nodig.

Domain tld's

Hoe registreer je een domeinnaam?

Je registreert jouw domeinnaam bij een hostingprovider, zoals Vimexx. Voor je dit kunt doen, moet je een unieke domeinnaam bedenken. Let op: het is niet mogelijk een domeinnaam te registreren die al bestaat. NU.nl is misschien een goede domeinnaam, maar deze is al bezet. Daarom is het niet mogelijk deze domeinnaam nogmaals te registreren.

 

Heb je een domeinnaam bedacht? Dan kun je bij je hostingprovider controleren of deze domeinnaam nog beschikbaar is. Zo niet, dan kies je een andere domeinnaam. Dit doe je tot je een domeinnaam hebt gevonden die nog beschikbaar is. Deze domeinnaam kun je eenvoudig en snel registreren op de website van de hostingprovider.

 

Zijn er regels voor het registreren van een domeinnaam?

Ja, een domeinnaam moet aan enkele eisen voldoen. Zo mag een domeinnaam alleen letters, cijfers of het liggende streepje (-) bevatten, geen andere tekens. Ook moet je domeinnaam minimaal 2 tekens lang zijn, maar mag deze niet langer zijn dan 63 tekens. Verder mag je domeinnaam bijvoorbeeld niet in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde. Wil je een domeinnaam registreren die niet aan de algemene eisen voldoet? Dan krijg je vanzelf een melding in het registratieproces. Nu moet je een andere domeinnaam kiezen.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -