Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 28-05-2018

Ieder bedrijf dat persoonsgegevens verwerkt – op wat voor manier dan ook – moet zich houden aan de Europese privacy wetgeving. In de Europese privacywet staat onder andere dat ondernemers verplicht een verwerkersovereenkomst op moeten stellen. Maar wat houdt de verwerkersovereenkomst precies in? Dat lees je op deze pagina.

 

De verwerkersovereenkomst of bewerkersovereenkomst

De verwerkersovereenkomst wordt ook wel de bewerkersovereenkomst genoemd. Dit is in feite de oude benaming van de overeenkomst in kwestie, maar deze wordt door sommige instanties en bedrijven nog altijd gebruikt. Heb je het over de bewerkersovereenkomst, dan heb je het in feite dus over de verwerkersovereenkomst.

 

Maar wat houdt de verwerkersovereenkomst nu precies in? Dit is erg eenvoudig. Stel, je hebt een webwinkel en je huurt een boekhouder in om je zakelijke administratie te regelen. Jij bent als ondernemer verantwoordelijk voor het waarborgen van de privacy van je klanten, maar de boekhouder moet zich ook houden aan de privacy gerelateerde afspraken die je met jouw klanten hebt gemaakt. Met de verwerkersovereenkomst laat je zien dat dit het geval is. Met deze overeenkomst regel je dat de partij die jouw klantgegevens verwerkt, zorgvuldig omgaat met de privacyregels die in Europa gelden.

 

Wel of geen verwerkersovereenkomst?

Je hebt een verwerkersovereenkomst nodig als je de verwerking van de persoonsgegevens binnen jouw bedrijf deels of volledig uitbesteedt. Huur je bijvoorbeeld een boekhouder in om je administratie te regelen? Dan heb je een verwerkersovereenkomst nodig. Laat je een payrollbedrijf de salarissen van jouw personeel uitkeren? Ook dan heb je een verwerkersovereenkomst nodig. Zelfs als je gebruik maakt van de cloud om je klantgegevens op te slaan, sluit je een verwerkersovereenkomst af. Dit doe je met het cloud netwerk waar jouw gegevens opgeslagen worden.

 

Kortom, je hebt een verwerkersovereenkomst nodig als de vertrouwelijke gegevens van jouw klanten niet alleen bij jouzelf terecht komen, maar ook bij een ander. Jij moet de overeenkomst ondertekenen en de partij die de gegevens van je klanten verwerkt, doet dit ook. Pas met een handtekening van beide partijen is de verwerkersovereenkomst geldig.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

GDPR

- 5 van 5 sterren -