Vimexx Facebook

Blog bij Vimexx op 21-08-2018

Wanneer je voor het eerst een website op wilt gaan zetten, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Zo moet je een hostingpakket aanvragen en heb je, in veel gevallen, een nieuwe domeinnaam nodig. Bij het aanvragen van een domeinnaam zijn verschillende partijen betrokken. Als consument merk je hier weinig van, omdat het proces automatisch verloopt bij de meeste hostingpartijen. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen een registrar en een registry.

 

Rol van de registry bij domeinnamen

De registry wordt als de beheerder van een domeinnaamextensie gezien. Wanneer je een domeinnaam aanvraagt, heb je de keuze uit tal van verschillende domeinnaamextensies. Denk bijvoorbeeld aan een traditioneel .nl-domeinnaam, een .be-domeinnaam om Belgische klanten te bereiken, een internationale .com-domeinnaam, enzovoorts. Deze extensies hebben ieder hun eigen registry, al zijn er ook registries met meerdere extensies. In Nederland is SIDN de bekendste registry, met onder meer het beheer over .nl-domeinnamen en .amsterdam-domeinnamen.

 

Andere bekende registries zijn bijvoorbeeld DNS Belgium voor .be-domeinnamen, Verisign voor de .com-domeinnamen en .net-domeinnamen, enzovoorts. Bij een registry kun je meer informatie over de houder van een domeinnaam opvragen. Zo is het op de website van SIDN mogelijk om de contactgegevens van de houders van .nl-domeinnamen op te vragen. Deze gegevens kunnen bij veel hostingproviders tegen betaling worden afgeschermd.

 

Taken van de registrar bij de verkoop van domeinnamen

In de hiërarchie staat de registrar onder de registry, wanneer het gaat over de handel in domeinnamen. Een registrar is een partij die de domeinnamen mag verkopen aan consumenten. Houd er rekening mee dat niet ieder hostingbedrijf per definitie een registrar is! Veel hostingbedrijven zijn gekoppeld aan een registrar, die de orders van zo’n hostingbedrijf overneemt.

 

Om als registrar domeinnamen te mogen verkopen, dient het bedrijf aan verschillende strenge eisen te voldoen. Daarbij dient het bedrijf jaarlijks een bedrag aan de registry te betalen om de domeinnamen aan te mogen bieden. Dit kan een reden zijn om samen te werken met een registrar, zodat deze kosten niet zelf betaald hoeven te worden door een hostingpartij.

 

Derde rol bij domeinnamen: registrant

Tot slot is er nog een derde rol bij de handel in domeinnamen, namelijk die van de registrant. Dit is de consument, die de domeinnaam aanschaft via het hostingbedrijf. De registrar stuurt de order van de registrant vervolgens door naar de registry, waarna de domeinnaam aan de klant gekoppeld wordt. Dit proces verloopt automatisch en is daardoor vaak al binnen enkele minuten afgewikkeld.

tld mindmap

- 5 van 5 sterren -