Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 23-04-2018

Als je een .nl domeinnaam wil registreren, kom je vanzelf in aanraking met SIDN. Heb je nog nooit een domeinnaam geregistreerd? Dan is het niet zo vreemd dat je deze organisatie (nog) niet kent. Ben jij benieuwd met welke organisatie je precies te maken hebt bij het registreren van een .nl domeinnaam? Lees dan snel verder, want in onderstaande alinea’s vertellen we je meer over SIDN.

 

SIDN: een korte kennismaking

De afkorting SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Dit is een organisatie die alle .nl domeinnamen beheert. Het bedrijf is ten eerste verantwoordelijk voor het registreren en ook uitgeven van alle .nl domeinnamen. Daarnaast zorgt de organisatie ervoor dat internetgebruikers altijd en overal bij de verschillende .nl domeinnamen terecht kunnen. Deze verantwoordelijkheden heeft SIDN al sinds 1996.

 

Domeinnaamregistratie door SIDN

SIDN beheert op dit moment meer dan 4 miljoen .nl domeinnamen. Wil jij een domeinnaam registreren? Dan dien je een aanvraag in bij je hostingprovider. De hoster zorgt er vervolgens voor dat het registratieproces bij SIDN op de juiste manier doorlopen wordt, zodat je jouw domeinnaam kunt registreren.

 

Tip: voor je een domeinnaam registreert, is het verstandig om te controleren of deze domeinnaam nog vrij is. Dit kun je eenvoudig en snel op de website van de hoster of op de website van SIDN doen. Als een domeinnaam bezet is, kun je deze niet registreren. Dit betekent dat je een andere domeinnaam moet verzinnen. Alleen domeinnamen die nog niet geregistreerd zijn bij de SIDN, kun je registreren.

Krijg ik te maken met SIDN?

Als je een .nl domeinnaam wil registreren, krijg je altijd te maken met SIDN. SIDN registreert namelijk alle .nl domeinnamen, zonder uitzondering. Wil je een gTLD domeinnaam registreren, bijvoorbeeld met een .com of een .net extensie? Dan krijg je niet te maken met SIDN. SIDN is namelijk alleen verantwoordelijk voor het registeren en beheren van .nl domeinnamen.

 

Goed om te weten: bij het registreren van een gTLD domein, kom je in aanraking met de ICANN. Bij deze organisatie moet je onder andere jouw e-mailadres verifiëren, zodat de toezichthouder zeker weet dat het juiste e-mailadres aan de te registreren domeinnaam gekoppeld wordt. Bij het registreren van een .nl domeinnaam krijg je niet te maken met de ICANN.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -