Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 21-08-2018

Als webwinkelhouder kun je ervoor kiezen om je aan te melden voor een keurmerkcertificering. Dit betekent dat het je is toegestaan om het logo van het keurmerk op je website te tonen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Steekproefsgewijs voeren de organisaties achter deze webwinkelkeurmerken onderzoeken uit, om te achterhalen of bestaande leden nog steeds aan de gestelde voorwaarden voldoen. Mocht dit niet langer het geval zijn, dan wordt de webwinkel uit het ledenbestand verwijderd en mag deze het logo niet langer op haar website tonen. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van zo’n webwinkel keurmerk.

 

Verschillende soorten keurmerken voor webwinkels

In Nederland is er niet één webwinkel keurmerk, maar zijn er meerdere organisaties die deze keurmerken aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Thuiswinkel Waarborg, wat voor veel consumenten de meest bekende organisatie is. Ook het Webshop Keurmerk en het Qshops Keurmerk zijn populaire keurmerken voor webwinkels. Deze keurmerken hebben banden met de Consumentenbond, die de belangen van consumenten behartigt. Naast deze bekende keurmerken zijn er verschillende kleinere partijen die een eigen keurmerk aanbieden. Houd er rekening mee dat hier veel minder waarde aan kan worden gehecht, dan aan de reeds beschreven keurmerken.

Webshop keurmerk

Voordelen van een webwinkel keurmerk

Door als webwinkelhouder een webshop keurmerk op je website te tonen, kun je aan consumenten aantonen dat je een bepaalde service aan hen biedt. Dit kan de betrouwbaarheid van je website ten goede komen. Denk aan het recht dat consumenten hebben op bedenktijd, de duidelijkheid over de kosten die gebruikers geboden wordt, de mogelijkheid om achteraf te betalen, garantie die aan consumenten wordt aangeboden, enzovoorts. Op de website van de organisaties achter deze keurmerken vind je precies aan welke eisen je moet voldoen.

 

Deze organisaties houden een lijst bij met organisaties die het keurmerk legaal op hun website tonen. Deze lijst is in te zien voor consumenten. Het heeft dus geen zin om een kopie van het keurmerk te tonen, zonder hiervoor betaald te hebben. Er dient jaarlijks een contributie te worden betaald.

 

Er is meer dan een webwinkel keurmerk

Zeker voor een beginnende webwinkel kan het keurmerk het overwegen waard zijn. Zij maken zo direct een betrouwbare indruk op potentiële klanten. Probeer vanaf het begin recensies van klanten te vragen, zodat je ook op die manier aan betrouwbaarheid wint. Deze recensies zijn gratis, waardoor je op termijn goedkoper uit zal zijn door enkel recensies te tonen in plaats van een combinatie met een webwinkel keurmerk. Dit heeft echter alleen zin wanneer je een groot aantal recensies hebt verzameld!

- 5 van 5 sterren -