Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 09-05-2018

Veel ondernemers investeren in SEO om de vindbaarheid van hun website te verbeteren. Dit is een goede keuze, maar vergeet ook zeker de lokale SEO niet. Met lokale SEO optimaliseer je jouw website voor een specifieke geografische locatie. Stel, je runt een winkel in Amsterdam-West. In dit geval is het interessant je website standaard te optimaliseren, maar lokale SEO is ook zeker relevant. Met lokale SEO krijg je namelijk meer klanten uit de voor jou belangrijkste omgeving: de directe omgeving van je bedrijf.

 

In dit artikel lees je hoe jij zelf aan de slag kunt gaan met lokale SEO. Door de tips in dit artikel te raadplegen, optimaliseer je jouw website voor een specifieke geografische locatie die voor jou relevant is.

 

Tip 1: vermeld je adres op je website

Lokale SEO is alleen mogelijk als je bedrijf een fysiek adres heeft. Run je een webwinkel zonder fysiek verkooppunt? Dan vermeld je gewoon jouw eigen adres op je website, zodat je toch hoog in de zoekresultaten van Google kunt scoren met lokale SEO. Run je een fysieke winkel, een restaurant of een hotel, dan heb je natuurlijk wel een fysiek adres. Dit is niet voldoende. Om goed te kunnen scoren in de lokale zoekresultaten, moet je jouw adres duidelijk vermelden op je website. Alleen met een duidelijke vermelding scoor je hoog met lokale SEO.

 

Tip 2: zet een lokale landingspagina op

Om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google met standaard SEO, kun je landingspages opzetten. Bij lokale SEO kan dit ook interessant zijn. Wel is het bij lokale SEO een must om de naam van jouw stad in de titel van je landingspage te zetten. Run je bijvoorbeeld een bakkerij in Den Bosch, dan zet je ‘bakker Den Bosch’ in de titel van je landingspage.

 

Extra tip: zet meerdere landingspages op, voor woonplaatsen die in de directe omgeving van jouw bedrijf te vinden zijn. Run je een bakkerij in Den Bosch, dan maak je bijvoorbeeld ook landingspagina’s voor de plaatsen Rosmalen, Den Dungen, Maaskantje, Vught en Berlicum. Deze plaatsnamen zet je duidelijk in de titels van je landingspages.

 

Tip 3: meld je aan op Google Places voor bedrijven

Google Places voor bedrijven helpt je om je bedrijf lokaal vindbaar te maken op Google Search, maar ook in Google Maps en Google+. Niet alleen op de computer, maar ook op mobiele apparaten. Goed om te weten: je kunt je gratis aanmelden voor Google Places. Om je lokale SEO op deze manier een boost te geven, hoef je dus niets te investeren.

Let op: zorg ervoor dat je al je bedrijfsgegevens invult als je je aanmeldt voor Google Places. Verandert het adres van je bedrijf? Dan geef je dit direct aan Google Places door, zodat jouw bedrijfsgegevens nog kloppen. Onvolledige en/of onjuiste bedrijfsgegevens in Google Places hebben een negatief effect op de lokale vindbaarheid van jouw website.

 

Tip 4: pas je meta’s aan

Jouw metatitles en metadescriptions spelen ook een grote rol bij lokale SEO. Stel, je runt een winkel in Utrecht. Als je alleen op je contactpagina zet dat je in Utrecht gevestigd bent, is de kans klein dat je op termen als ‘kledingwinkel Utrecht’ en ‘modezaak Utrecht’ gevonden wordt in Google. Zet je de vestigingsplaats van jouw bedrijf in je meta’s, dan gaat dit al een stuk beter. Zeker complete termen, zoals ‘kledingwinkel Utrecht’ en ‘modezaak Utrecht’ doen het goed in de meta’s. Door deze in je titels en/of descriptions te zetten, is de kans groter dat je op deze termen hoog scoort in Google.

 

Tip 5: zorg voor recensies op Google Places

Als je het adres van een bedrijf opzoekt in Google Maps, krijg je soms direct een of meerdere reviews van consumenten te zien. Deze recensies worden in Google Places geplaatst. Recensies die op Google Places geplaatst worden, lijken een grote invloed te hebben op de lokale SEO rankings. Daarom kan het zeker interessant zijn om recensies op Google Places te verzamelen.

 

Let op: Google straft bedrijven die expliciet om recensies in Google Places vragen, helaas af. Als je te opvallend bezig bent met het verzamelen van recensies in Google Places voor lokale SEO, kun je gestraft worden door Google. Je kunt je recensies dan ook beter subtiel verzamelen.

 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om even af te wachten en je klanten niet actief om Google Places recensies te vragen. De kans is groot dat je vroeg of laat toch wel Google Places recensies krijgt, ook als je hier niet om vraagt. Door niet om recensies te vragen, loop je in ieder geval niet het risico om gestraft te worden door Google met een lagere positie in de lokale zoekresultaten.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -