Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 04-10-2017

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: de whois van domeinnamen. Deze term wordt veel gebruikt, maar veel mensen weten helemaal niet wat whois inhoudt. Hoor jij ook bij deze groep? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je meer over de domeinnaam whois. Door de informatie in dit artikel door te lezen, weet ook jij wat whois inhoudt.

 

Wat is whois?

Whois, uitgesproken als ‘who is’, is een protocol dat je kunt gebruiken om de gegevens van een domeinnaam te achterhalen. Dit doe je door een vraag te stellen aan een database. Wil je weten op welke naam een domeinnaam staat, dan kom je hier al snel achter door middel van de domeinnaam whois. Je geeft de domeinnaam door aan de database en de database zoekt de gegevens die bij deze domeinnaam horen. Deze gegevens krijg jij vervolgens te zien. Dit duurt allemaal slechts enkele seconden. Met de whois van een domeinnaam kun je dan ook snel achterhalen wie er precies achter een bepaalde website zit.

 

In een whois zie je niet alleen de naam van de eigenaar van een domeinnaam, maar ook de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam. Wil je een domeinnaam kopen, dan kun je de whois gebruiken om te achterhalen bij wie je moet zijn. Met de contactgegevens die je te zien krijgt, kun je de eigenaar van de domeinnaam direct benaderen.

 

Hoe werkt whois?

Om whois te gebruiken om de gegevens van een domeinnaam te achterhalen, ga je naar een whois website. Er zijn diverse whois websites, waaronder de website van SIDN. Google je op ‘whois’, dan kom je vanzelf bij meerdere whois websites uit.

 

Heb je een whois website gevonden, dan hoef je alleen de domeinnaam in het zoekveld in te typen. Heb je dit gedaan, dan gaat de database direct op zoek naar de gegevens die bij deze domeinnaam horen. Heeft de database deze gegevens gevonden, dan krijg je de gegevens van de domeinnaam direct te zien. Zo heb je in enkele minuten tijd al de whois gegevens van een specifieke domeinnaam gevonden, zonder hier enige moeite voor te hoeven doen.

 

Liever anoniem blijven? Het is mogelijk bij Vimexx

Heb je zelf een domeinnaam, dan kunnen andere mensen de whois van jouw domeinnaam gebruiken om jouw gegevens te achterhalen. Wil je liever anoniem blijven? Dan is dit zeker mogelijk. Vimexx kan jouw gegevens namelijk verbergen bij de whois. Zoeken mensen naar jouw domeinnaam, dan krijgen ze jouw persoonlijke gegevens niet te zien. Dit betekent dat ze niet weten dat jij de eigenaar van jouw domeinnaam bent. Ook kunnen ze je niet benaderen met vragen over je domeinnaam, bijvoorbeeld om de domeinnaam over te nemen.

 

Bij Vimexx hoef je niet te betalen voor een anonieme whois. Geef simpelweg aan dat je anoniem wil blijven als eigenaar van jouw domeinnaam en Vimexx zorgt ervoor dat jouw gegevens niet getoond worden in de whois.

- 5 van 5 sterren -