Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 10-07-2018

CDN staat voor Content Delivery Network en maakt het mogelijk om websites aanzienlijk sneller te laten laden. Normaliter wordt er bij het bezoeken van een website een verzoek naar een server gestuurd, die de gebruiker alle data stuurt om de website te kunnen tonen. De snelheid waarmee dit gebeurt, is afhankelijk van de afstand tussen een server en de gebruiker. Het kan dus voorkomen dat een website die op een Nederlandse website gehost wordt, veel sneller is dan een website op een Amerikaanse server. Door voor het gebruik van een CDN te kiezen, wordt dit “probleem” opgelost.

 

Hoe werkt een CDN precies?

In het algemeen wordt een website op één server gehost, waarbij de gebruiker afhankelijk is van de afstand tot deze server. Door te kiezen voor een Content Delivery Network wordt er in plaats van één server, gebruik gemaakt van meerdere servers. Vaak gaat het hierbij om twee of drie servers, die ieder over de content op je website beschikken. Op het moment dat een gebruiker je website bezoekt, wordt bekeken welke server op de kortste fysieke afstand van de gebruiker staat. Vervolgens wordt het verzoek om de benodigde data te sturen, naar deze server gestuurd. De website laadt nu aanzienlijk sneller, wat de gebruikservaring van de gebruiker ten goede komt.

 

Je website zal voortaan minder bandbreedte verbruiken

Het gebruik van een CDN verbetert niet alleen de gebruikservaring van de bezoekers op je website, die door de jaren heen steeds veeleisender zijn geworden. Ook zorgt het gebruik van een CDN voor een lager verbruik van bandbreedte. Het hoge verbruik van de bandbreedte wordt vaak veroorzaakt door de afbeeldingen op een website. Uit een onderzoek van Akamai blijkt zelfs, dat ongeveer 65% van de gemiddelde pagina op een eCommerce website uit afbeeldingen bestaat. Bij het gebruik van een CDN hoeven deze afbeeldingen niet steeds opnieuw geladen te worden.

Wat zijn de overige voordelen van een CDN?

Reeds werden een aantal belangrijke voordelen van het gebruik van een CDN beschreven. Er zijn echter meer voordelen te bedenken, die je kunnen doen laten besluiten om een CDN voor je eigen website te gebruiken.

 

  • Met een CDN kun je de focus ook buiten de Nederlandse grenzen leggen, omdat internationale bezoekers van een snellere website profiteren.
  • Je bespaart geld doordat de bandbreedte van je website afneemt, waarmee een kleiner hostingpakket volstaat.
  • Een snellere website zorgt er doorgaans voor dat deze website hoger in de resultaten van zoekmachines komen te staan. Hierdoor zal het aantal bezoekers op je website toenemen!

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -