Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 19-07-2018

Linux is een van de bekendste besturingssystemen, naast OS X van Apple en bijvoorbeeld Windows van Microsoft. Wanneer je echter op zoek gaat naar een geschikte download van Linux, dan zal je al snel opmerken dat er verschillende versies worden aangeboden. Zo’n versie noemen we een Linux distro, ook wel een Linux distributie genoemd. Doordat Linux opensource wordt aangeboden, is het voor iedere ontwikkelaar mogelijk om deze naar eigen smaak aan te passen. Zo ontwikkel je een besturingssysteem, die perfect aansluit op je wensen! Naast de mogelijkheid om zelf een Linux distro te ontwikkelen, kun je ook voor een bestaande Linux distributie kiezen. In dit artikel zetten we een aantal van de populairste distributies voor je op een rijtje.

 

Ubuntu als meest bekende Linux distro

Voor velen zal Ubuntu de meest bekende Linux distro zijn. Zeker voor een beginnende gebruiker van Linux, is Ubuntu de meest voordehand liggende optie. Ubuntu is heel eenvoudig te installeren en kan vervolgens naar eigen smaak worden aangepast. Denk aan de opties die ook door OS X en Windows worden geboden. Een groot voordeel aan Linux distro Ubuntu, is dat men je een “Software Center” biedt. Dit kun je vergelijken met een App Store, waarin je verschillende programma’s kunt downloaden. Zo hoef je het besturingssysteem niet zelf aan te passen, om gebruik te maken van programma’s.

 

Tip: probeer jezelf aan te leren, hoe je met een “command line” werkt! Dit is veruit de snelste manier om gebruik te maken van een Linux distro als Ubuntu.

Meest veilige Linux distro is TAILS

Wanneer je al enige ervaring hebt met de distributies van Linux, zou je eens naar Linux TAILS kunnen kijken. Deze distro wordt als de meest veilige distributie van het populaire besturingssysteem gezien. Houd er echter rekening mee dat TAILS minder geschikt is voor het dagelijkse gebruik van je computer. Het internetverkeer vanuit je browser wordt namelijk altijd omgeleid via het TOR-netwerk, wat de internetverbinding aanzienlijk trager maakt. Daarbij worden opgeslagen bestanden na het afsluiten van je computer direct weer verwijderd. Je zal deze zodoende op een externe harde schijf moeten bewaren, om ze niet te verliezen.

 

Linux naast je bestaande besturingssysteem gebruiken

Er zijn verschillende programma’s, waarmee je Linux heel eenvoudig naast een bestaand besturingssysteem kunt gebruiken. Dit is de meest eenvoudige manier om Linux op je computer te installeren, waarbij je de keuze hebt uit de verschillende Linux distro’s. Je kunt Linux ook op je harde schijf zelf installeren, maar dit vergt iets meer vaardigheid. Op internet vind je stappenplannen voor het installeren van een Linux distro naast je huidige besturingssysteem.

- 5 van 5 sterren -