Email instellingen en poorten voor IMAP - POP3 - SMTP

Geschreven door Vimexx op 14-12-2016

Email instellingen en poorten voor IMAP - POP3 - SMTP

Geschreven door Vimexx op 14-12-2016

Het gebruik van email is in deze tijd natuurlijk super handig. Vaak kun je de email al wel gebruiken via een webmail, maar dat is niet altijd zo gemakkelijk of praktisch. Daarom kun je vrijwel elk mail adres ook gebruiken in een email programma. Daarvoor heb je natuurlijk wel de juiste instellingen nodig.

In dit artikel bespreken we de volgende onderdelen:

Voor het instellen van je Vimexx email account in je email programma heb je bepaalde gegevens nodig. De gegevens die je nodig hebt staan hieronder beschreven:

Inkomende IMAP - POP3 en SMTP mail server van Vimexx

mail settings

Dit betreffen de algemene email instellingen voor email accounts bij Vimexx. SSL is benodigd om deze instellingen te kunnen gebruiken. Bij het aanmaken van een mail account in directadmin krijg je wel de mogelijkheid om de gegevens mail.domeinnaam.nl te gebruiken. Echter hebben deze standaard geen ssl.

Email Poorten

De verschillende mail server adressen kun je vrijwel altijd vinden bij je eigen email provider. Men geeft daar vaak ook aan welke poorten je moet gebruiken, maar wat houden die poorten nou precies in en waar dienen ze voor?

Laten we eens de veel gebruikte poorten doornemen.

POP / POP3

Het Post Office Protocol kent in principe maar 2 poorten welke het meest gebruikt worden.

• Poort 110: Dit is de standaard poort voor een POP verbinding, deze verbinding is niet versleuteld en kan dus ook als onveilig beschouwd worden
  • Poort 995: Poort 995 betreft de poort voor een versleutelde POP verbinding. Deze verbinding is beveiligd en het is ook aangeraden om deze te gebruiken.

IMAP

Het Internet Message Access Protocool beschikt net als POP / POP3 over maar 2 poorten die het meeste gebruikt worden.

• Poort 143: Net als bij POP is dit de standaard poort zonder een versleutelde verbinding. Het is ook niet aangeraden om deze verbinding te gebruiken aangezien het niet veilig is.
  • Poort 993: Deze poort is geschikt voor een versleutelde IMAP verbinding. Dit is veilig en ook aangeraden te gebruiken.

SMTP

Het Simple Mail Transfer Protocol is bedoeld om email te kunnen verzenden. SMTP kent 3 poorten welke het meeste gebruikt worden.

• Poort 25: Dit betreft de standaard poort voor SMTP, deze poort is onbeveiligd en dus niet versleuteld.
  • Poort 465: Deze poort is geschikt voor een beveiligde SSL verbinding en daarom ook versleuteld. Het wordt aangeraden om deze poort te gebruiken.
  • Poort 587: Deze poort is ook geschikt voor een beveiligde verbinding, maar deze gaat dan over TLS. Dit is een andere variant van versleuteling.

SSL op jouw mailserver bij Vimexx?

Hiervoor kun je de volgende handleiding volgen: Installeer SSL certificaat op jouw emailserver waarmee jij direct je eigen SSL certifcaat op jouw mailserver installeert. Het is een gratis SSL certificaat waardoor je dus zonder extra kosten veilig via jouw eigen email server kunt emailen over SSL.

Hoe stel je email in op jouw apparaat?

Elk apparaat is anders en vergt een andere configuratie om email goed en wel te kunnen ontvangen en versturen. We hebben daarom hieronder een opsomming van onze beschikbare email handleiding gemaakt om zodoende voor jou de passende te kunnen gebruiken:

Mocht het instellen van een emailaccount niet lukken, dan staat onze helpdesk voor jou klaar. Je kan ons bereiken via een live chat sessie of door een ticket aan te maken. We helpen je graag!