Hoe maak ik een Symbolic Link (snelkoppeling) aan?

Bijgewerkt op 02-08-2023

Het kan zijn dat je voor het ontwikkelen van je site een snelkoppeling wilt maken naar een map of bestand.
Dit kan je doen met een zogeheten Symbolic Link, oftewel "Symlink".
Het aanmaken van een Symlink is echter niet een functie die in DirectAdmin ingebouwd zit, maar hoe doe je dit dan wel?

In deze handleiding leggen we dit stap voor stap uit!

1. Verbind met SSH
  2. Ga naar de gewenste locatie
  3. Maak een map aan (optioneel)
  4. Maak de Symlink aan

1. Verbind met SSH

Het maken van de Symlink doen we middels een SSH commando. Je moet dus eerst verbinding maken met SSH.

Je kan met SSH verbinden met PuTTY, met je DirectAdmin login gegevens.
Als je meer ervaring met SSH heb, kan je dit ook met een SSH key doen.

2. Ga naar de gewenste locatie

Zodra je verbonden bent met SSH, moet je naar de map navigeren waarin je de snelkoppeling wilt aanmaken.
Dit kan niet met een grafische interface, maar moet met een commando gedaan worden.

We gaan in dit voorbeeld navigeren naar de map domains/voorbeeld.nl/public_html navigeren.
Dit kan met het commando:

cd ~/domains/voorbeeld.nl/public_html

De "cd" in het commando staat voor "Change Directory".

3. Maak een map aan (optioneel)

Als je nog geen map hebt om naar te verwijzen, moet je deze eerst aanmaken. Als je map al bestaat, kan je deze stap overslaan.
Ook dit kan gemakkelijk met een commando gedaan worden. In dit voorbeeld, maken we de map "folder" aan.

Dit kan je doen met het mkdir commando:

mkdir folder

Het "mkdir" deel staat voor "Make Directory".

4. Maak de Symlink aan

Als je op de juiste locatie bent en de map waar je naar wilt verwijzen bestaat, dan kan je de Symlink aanmaken.
Wederom kan dit met een enkel commando gedaan worden!

In dit commando moet je de map of het bestand specificeren waar je naar wilt verwijzen en de naam van de link die je aanmaakt.
Als je de link naar een bestand aanmaakt, vergeet dan niet de bestandsextensie hierin op te nemen! (bijvoorbeeld .html)
We maken nu een link naar een map, dus is de bestandsextensie in dit geval niet aan de orde.

We noemen de link voor het gemak even link.

Het commando voor het aanmaken van een link is ln, maar in dit geval willen we een Symbolic Link.
Daarom moet er nog een zogeheten "flag" achter, namelijk -s. Je commando ziet er dan zo uit:

ln -s folder link

Druk op enter en je bent klaar! De Symlink is aangemaakt!

Als je nu naar http://www.voorbeeld.nl/link gaat, krijg je de content van http://www.voorbeeld.nl/folder te zien!
Tevens kan je verwijzen naar een bestand in de "map" link, en wordt het bestand uit de map folder dan getoond.

Kom je er nu echt niet uit? Dan helpen we je natuurlijk graag verder!
Hiervoor kan je contact met ons opnemen langs onze chat of met een ticket.