Subdomein als volwaardig domein toevoegen

Bijgewerkt op 12-02-2019

Het kan om verschillende redenen wenselijk of zelfs vereist zijn om een subdomein als een volwaardig domein toe te voegen aan je hosting pakket, in plaats van langs de gebruikelijke route.
De meest voorkomende reden is het ontstaan van redirect fouten, doordat de site op je (hoofd)domein en de site op je subdomein conflicteren.
In deze handleiding doorlopen we de stappen die nodig zijn om een subdomein toe te voegen alsof deze een apart domein is, waardoor de sites geen invloed meer op elkaar kunnen hebben.

1. Normale subdomein verwijderen
  2. Subdomein als domein toevoegen
  3. DNS records toevoegen
  4. Wachten op DNS verwerking

Normale subdomein verwijderen

Wanneer je het subdomein al normaal hebt toegevoegd, dien je deze eerst te verwijderen.
Je kunt de bestanden op het eerder aangemaakte subdomein gewoon laten staan.

Als je het subdomein nog niet aangemaakt hebt, kan je deze stap overslaan.

Ga in DirectAdmin naar Subdomeinbeheer om alle bestaande subdomeinen te vinden.

Selecteer hier het subdomein dat je als volwaardig domein wilt gaan toevoegen en klik op Verwijder selectie

Subdomein als domein toevoegen

Je kunt nu naar Domeininstellingen gaan en daar op Voeg een domein toe klikken.

Hier voer je simpelweg het volledige domein (inclusief subdomein) in en klikt daarna op Maak.

DNS records toevoegen

Ga nu naar je hoofddomein en vervolgens naar DNS beheer.
Daar dien je (onderaan) 2 A en 2 AAAA records toe te voegen.
Eentje voor 'subdomein' en eentje voor 'www.subdomein'.

Je vervangt hierbij subdomein met het gewenste subdomein en als IP adres neem je de IP adressen over zoals deze bij je andere A en AAAA records staan.
Hieronder een voorbeeld van de in te voeren records.

Dit ziet er dan, in DirectAdmin, als volgt uit:

Let op: De IP adressen zijn per server verschillend. Je kunt deze dus niet overnemen uit het bovenstaande voorbeeld.

Wachten op DNS verwerking

Na het toevoegen van de DNS records ben je klaar met het aanmaken van je subdomein als volwaardig domein.
Het kan nu 2 a 4 uren duren voordat de DNS volledig is verwerkt en overal wordt opgepakt.
Daarna zou je subdomein moeten werken als ieder ander domein.

Mocht iets in deze handleiding onduidelijk zijn of mocht je na het volgen van deze handleiding nog vragen hebben, dan kan je contact met ons opnemen langs de Live Chat en helpen we je graag verder.