Hoe verhuis ik mijn website naar Vimexx toe?

Bijgewerkt op 21-02-2020

Het overzetten van een website is voor veel mensen een ingewikkeld proces en niet iedereen weet waar te beginnen.
In deze handleiding zullen we ons best doen je door de verhuizing van je website te leiden, zodat je dit zonder problemen zelf kunt uitvoeren!

Deze handleiding kan je zien als een verzamelhandleiding ter oriëntatie, wanneer je niet weet wat er bij een verhuizing komt kijken.

1. Verhuizen met een DirectAdmin backup
  2. Controleer PHP instellingen
  3. Verhuizen middels installatron
  4. Website verhuizen met plugin
  5. Handmatige verhuizing uitvoeren
    1. Verhuis de bestanden middels FTP
    2. Zet de database(s) over
    3. Pas de database configuratie aan
  6. WordPress naar nieuwe url? Search & Replace (optioneel)
  7. Emails verhuizen (optioneel)
  8. Domeinnaam verhuizen
  9. Verhuizing laten uitvoeren middels onze verhuisservice

Let naast bovenstaande stappen ook op eventuele custom DNS records, cronjobs, email forwarders en andere bijzonderheden.

1. Verhuizen met een DirectAdmin backup

Als je op je vorige hosting al gebruik maakte van DirectAdmin, dan heb je geluk!

DirectAdmin heeft namelijk de mogelijkheid om in 1 keer al je sites, databases, emails en instellingen over te zetten!
Dit kan je doen door je hosting middels een DirectAdmin backup te verhuizen.

Terug naar boven

2. Controleer PHP instellingen

Controleer voordat je de verhuizing in gang zet altijd eerst je php instellingen.

Afwijkende php instellingen, met name de php versie, kan voor een breed scala aan vreemde fouten zorgen.
Check dus eerst of deze instellingen allemaal in je nieuwe omgeving goed staan en pas dit waar nodig aan.

Je kunt zelf je PHP instellingen aanpassen.

Terug naar boven

3. Verhuizen middels installatron

Hoe je een website kunt verhuizen is afhankelijk van waar deze mee gemaakt is.
Als dit met een CMS als WordPress is, dan kan je de site soms gemakkelijk verhuizen met Installatron.

Je vult dan de vereiste gegevens in en Installatron doet de rest!

Als je de site naar een ander domein binnen dezelfde hosting wilt kopiëren is dat zelfs nog makkelijker!
Je kunt dan met een paar klikken je website clonen!

Terug naar boven

4. Website verhuizen met plugin

Installatron werkt echter niet altijd, doordat het vrijwel onmogelijk is om software te maken die compatibel is met alle plugins/themas, die ieder constant geupdate worden. Gelukkig zijn er ook alternatieven!

Als Installatron niet werkt, leggen we in een andere handleiding uit hoe je WordPress met Duplicator kan verhuizen!

Voor Joomla is er ook een plugin beschikbaar waarmee je de site gemakkelijk kunt verhuizen.
Een veelgebruikte, handige extensie hiervoor is Akeeba Backup. Daarmee heb je in een mum van tijd je hele Joomla site verhuisd!

Hoewel deze plugins slechts een oplossing bieden voor de desbetreffende CMS, zijn deze methoden toch zeker het vermelden waard!

Terug naar boven

5. Handmatige verhuizing uitvoeren

Als het ook niet werkt middels Duplicator of als de site die je wilt verhuizen geen WordPress of Joomla site is, dan is er nog geen man overboord.
Je kunt de verhuizing namelijk ook nog handmatig uitvoeren. Dit werkt (vrijwel) altijd!

We behandelen dit in 3 stappen.

5a. Verhuis de bestanden middels FTP

Allereerst zal je alle bestanden over moeten zetten van je oude hosting, naar de nieuwe omgeving.
Het is aan te raden allereerst de bestanden in te pakken, voordat je deze gaat verhuizen.

Vrijwel iedere hosting heeft deze mogelijkheid en het downloaden/uploaden gaat vervolgens vele malen sneller.
Aangezien iedere hosting verschilt, kunnen we helaas niet uitleggen hoe je dit moet doen op jouw hosting.
Dit zal je bij je oude hosting moeten uitzoeken of navragen.

Hierna kan je de bestanden downloaden van je oude hosting pakket, met een FTP client.
Wij raden hiervoor FileZilla aan. Dit is gratis en open-source.

Zorg ervoor dat je de bestanden in de map domains/voorbeeld.nl/public_html plaatst.

extract

Na het uploaden van een ingepakt bestand, kan je deze gemakkelijk op onze hosting uitpakken.
Je gaat hiervoor naar DirectAdmin, waarna je bovenin naar Files gaat.
Open vervolgens domains > voorbeeld.nl > public_html, zoek je bestand op en druk op Extract.

Terug naar boven

5b. Zet de database(s) over

Naast de bestanden, staat er vaak nog veel informatie van je website in je database.
Uiteraard willen we deze informatie ook overzetten naar de nieuwe hosting.

Je moet hiervoor eerst een nieuwe database aanmaken, zodat de oude database hier naartoe gesynchroniseerd kan worden.

Vervolgens is het zaak dat je een backup van de oude database exporteert.

Tot slot moet deze export in je nieuwe database importeren.

Terug naar boven

5c. Pas de database configuratie aan

Aangezien je gebruik maakt van een nieuwe database, heeft deze ook nieuwe login gegevens.

Je site zal altijd ergens de gegevens van je database geconfigureerd moeten hebben, om te kunnen verbinden.
Deze configuratie moet dus vernieuwd worden, aan de hand van de nieuwe informatie.

Met onze uitleg kan je gemakkelijk zelf je database configuratie aanpassen!
Het artikel bevat slechts een uitleg voor de meest gebruikte CMSen, aangezien de aanpak overal anders is.

Terug naar boven

6. WordPress naar nieuwe url? Search & Replace (optioneel)

Het kan zijn dat je de site niet verhuist naar een andere hosting, maar naar een ander domein.

Voor WordPress sites kan je in de administrator omgeving kan de WordPress URL wijzigen.
Dit werkt echter niet altijd goed genoeg en vereist in sommige situaties meer wijzigingen in de database.

Gelukkig hoef je niet je hele database te doorzoeken, maar is er een script die dit voor je kan doen.
Je kunt dan een term zoeken en overal in je database aanpassen!

Wees wel voorzichtig met dit script, want als je hier fouten mee maakt, kan dit desastreus zijn!

Terug naar boven

7. Emails verhuizen (optioneel)

Als je naast je website ook nog email over wilt zetten, dan is uiteraard ook dat mogelijk!
We adviseren wel dit te doen voordat je jouw domein overzet, om te garanderen dat het lukt.

Maak allereerst de email adressen aan op onze hosting.
Vervolgens kan je de emails synchroniseren met je oude hosting!

Terug naar boven

8. Domeinnaam verhuizen

Als je de site en email volledig hebt overgezet, is het tijd je domeinnaam te verhuizen.

Let wel op, want er komt wel wat bij een domeinverhuizing kijken.
Zorg er tevens voor dat je aan voorwaarden voor jouw domein voldoet. Deze eisen worden door de registry gesteld en verschillen per TLD.

Wanneer dit allemaal in orde is, zal je domein verhuisd worden en zodoende in je beheer komen, bij ons.
Zodra het domein onder je account staat, kan je deze aan het gewenste hosting pakket koppelen.

Nu ben je klaar en is je volledige website verhuisd!

Terug naar boven

9. Verhuizing laten uitvoeren middels onze verhuisservice

Mocht je er niet uitkomen dan kan je eventueel ervoor kiezen gebruik te maken van onze verhuisservice.
Je vult dan een formulier in met de gegevens die wij nodig hebben voor de verhuizing en wij doen de rest!

Deze service is zelfs gratis, wanneer je deze binnen 30 dagen na aanschaf van een Plus pakket (of hoger) aanvraagt!

Terug naar boven

Als je na het lezen van deze handleiding nou toch nog met vragen zit, dan zijn deze uiteraard altijd welkom!
Hiervoor kan je ons opzoeken op de Live Chat of een bericht sturen middels een ticket.