Vimexx Facebook

Wat is DNSSEC en waar dient het voor?

Bijgewerkt op 05-09-2022

DNSSEC staat voor Domain Name Security Extensions en is een beveiliging welke het DNS protocol voor een domeinnaam veiliger maakt. DNSSEC maakt gebruik van een digitale handtekening, deze digitale handtekening wordt toegevoegd aan de DNS gegevens van jouw domein. Door middel van deze informatie weet je zeker dat wanneer mensen naar jouw domein gaan, ze ook daadwerkelijk op jouw website uit zullen komen.

Is DNSSEC belangrijk?

Indien je veel verkeer op je website hebt en bijvoorbeeld ook veel financieel verkeer ( met bijvoorbeeld een webshop) is het van belang dat je website goed beveiligd is. In eerste instantie is het belangrijk dat je een SSL certificaat actief hebt en gebruik maakt van de SSL verbinding. Echter is dit niet genoeg om bijvoorbeeld DNS spoofing tegen te gaan. Dit is een manier van aanvallen waardoor de website bezoeker omgeleid kan worden naar een kwaadaardige server, zonder dat de bezoeker dat door heeft. Wanneer deze bezoeker dan zijn gegevens door geeft kan dit voor grote problemen zorgen. Zodoende kun je door het gebruik van DNSSEC onder andere dus DNS spoofing tegen gaan.

Hoe kan ik DNSSEC gebruiken bij Vimexx?

Bij Vimexx is het mogelijk om voor .nl domeinen DNSSEC te gebruiken. Beter zelfs, dit staat standaard al actief zodra je een .nl domein bij Vimexx registreert of naar Vimexx toe verhuisd. Om te controleren of DNSSEC voor jouw .nl domein actief is, kun je via de website van SIDN jouw domeinnaam invoeren en de gegevens opvragen. Wanneer je deze gegevens inzichtelijk hebt zie je ook het onderdeel voor DNSSEC staan.

Maak je gebruik van andere nameservers dan de standaard nameservers van Vimexx? Dan is de kans groot dat DNSSEC uit staat aangezien Vimexx geen beheer heeft over de andere nameservers en zodoende de DNSSEC informatie kan verwerken.

Helaas is het bij Vimexx nog niet mogelijk om andere domein extensies te voorzien van DNSSEC. Zodra dit mogelijk zal zijn, zal dit duidelijk aangegeven worden op de website!

Heeft deze handleiding je goed geholpen?
- 5 van 5 sterren -