Vimexx Facebook

Hoe maak ik een cronjob aan?

Bijgewerkt op 10-06-2024

Een cronjob, ook wel een geplande taak genoemd, wordt erg veel gebruikt in de webhostingwereld. Je wilt bijvoorbeeld dat een bepaald script die een actie uitvoert, elke nacht stipt om 12 uur uitgevoerd wordt, dan kun je hier een cronjob voor aanmaken, die dit exact op het door jou gewenste tijdstip uitvoert. Een cronjob kan bij ons in elk pakket zonder problemen aangemaakt worden. Er zit geen limiet aan en je mag zoveel cronjobs aanmaken als je zelf wil.

Waar maak ik de cronjob aan?

De cronjob kan je eenvoudig aanmaken in DirectAdmin onder het kopje Cronjobs.

Je ziet op de pagina die daarna weergegeven wordt een uitleg in het Engels. Hier wordt onder andere uitgelegd hoe je een cronjob aanmaakt die op een specifiek tijdstip draait, of om de zoveel minuten draait. Bij command, dien je een commando in te voeren die de gewenste actie uitvoert. Het commando wordt als volgt opgebouwd:

Bovenstaande info zorgt er voor dat het PHP bestand "cron.php" elke 5 minuten gedraaid zal worden. Om te voorkomen dat DirectAdmin e-mails met errors aan je stuurt kan je op de knop Prevent Email klikken. Het volgende commando wordt dan automatisch toegevoegd op het einde van de cronjob:

>/dev/null 2>&1

De cronjob zal er dan als volgt uit komen te zien:

Cronjob commando

Let op: Gebruik bij een cronjob altijd het juiste pad naar jouw PHP versie, zoals het voorbeeld hieronder

/opt/alt/php56/usr/bin/php /home/*GEBRUIKERSNAAM* /domains/ *DOMEIN* /public_html/cron.php >/dev/null 2>&1

Wil je een shell script laten draaien via een cronjob, dan kan dat ook! Gebruik hiervoor het volgende commando als voorbeeld:

/bin/sh /home/*GEBRUIKERSNAAM* /domains/ *DOMEIN* /public_html/cron.sh

De tijdstippen kan je weer naar wens instellen en het ontvangen van e-mails kan je hierbij natuurlijk ook uitschakelen.

Mocht je nog niet goed begrijpen hoe je het beste een cronjob kunt aanmaken, dan is meer informatie hier te vinden.

Kom je er nou echt niet uit? Maak je geen zorgen en neem contact op met de helpdesk! Dit kan via de live chat of door een ticket aan te maken!

Heeft deze handleiding je goed geholpen?
- 5 van 5 sterren -