Is mijn email wel veilig?

Bijgewerkt op 03-07-2018

De vraag of je e-mail wel veilig is, is afhankelijk van de manier waar op je aan het mailen bent. Je kunt namelijk mailen via de webmail maar bijvoorbeeld ook via een e-mail programma.

Webmail

Om te controleren of je veilig e-mailt via de webmail is eenvoudig te controleren. Wanneer je naar je webmail toe gaat dien je te controleren of je verbinding versleuteld is. Oftewel, of je gebruik maakt van https://.

Dit zie je meestal doordat er in je adresbalk een groen slotje verschijnt. Vaak staat hier ook de tekst in "veilig".

Wanneer je geen https:// gebruikt en je verbinding dus niet versleuteld is. Wordt de e-mail op de webmail nog steeds wel veilig afgehandeld, maar hackers die bij jou in je netwerk zitten hebben nog wel de mogelijkheden om de verbinding te onderscheppen. Dit komt omdat deze dan niet versleuteld is met SSL, aldus https://.

E-mailprogramma

Bij een e-mail programma is het belangrijk dat het mail server adres wat je gebruikt, voorzien is van een SSL certificaat en dat je de juiste poorten ingesteld hebt bij de configuratie.

Wanneer je kiest om te gebruiken voor ons mail server adres, dan kun je deze altijd gebruiken met SSL en de juiste poorten. Dit mail adres is altijd voorzien van een geldig SSL certificaat. Wat de precieze gegevens hiervan zijn vind je in het artikel Email instellingen IMAP - POP3 - SMTP

Indien je het mail server adres van je eigen domein wilt gebruiken, zul je nog een SSL certificaat moeten aanvragen ervoor. Hoe dit te werk gaat vind je in het artikel Installeer SSL certificaat op jouw e-mailserver.

Om te controleren of je mail server adres een geldig SSL certificaat bevat, kun je een SSL check uitvoeren. Hoe je dit precies doet vind je in het artikel SSL check controleert jouw certificaat.

Mocht je er niet uit komen dan kun je gerust contact opnemen met de support helpdesk via de ticket of livechat!