Vimexx Facebook

Hoe werkt de abonnementsvorm bij Vimexx?

Bijgewerkt op 10-06-2024

Sinds 1 januari 2023 geeft Vimexx, op verzoek van haar klanten, op een andere wijze vorm aan haar abonnementen. Dit heeft voor reeds bestaande klanten enige (kleine) consequenties. In dit artikel lichten we de nieuwe werkwijze toe en beantwoorden we eventuele vragen voor je.

Wat houdt dit in voor bestaande diensten uit 2022 en eerder?

Er zijn verschillende situaties mogelijk, afhankelijk van de instellingen die je hebt gebruikt voor je product. We bespreken ze hieronder.

Mijn product stond ingesteld op automatisch verlengen.

Je product is automatisch omgezet naar een abonnementsvorm. Hiervoor hoef je niks te doen, en alles gaat verder automatisch. Net als voorheen worden je producten 45 dagen van te voren verlengd middels je ingestelde betaalmethode (automatische incasso of je wallet). Wanneer je geen betaalmethode hebt ingesteld op je account dan worden de producten alsnog voor je verlengd, waarna er een openstaande factuur wordt aangemaakt. Deze kan je betalen met de reguliere betaalmethoden die je gewend bent.

De betaaltermijn die we hanteren bij Vimexx is 14 dagen. Zorg er dus voor dat zodra we jouw producten verlengd hebben de betaling binnen 14 dagen na het aanmaken van de factuur voldaan is.

Mijn product stond ingesteld op handmatig verlengen.

Je product wordt niet automatisch omgezet naar de abonnementsvorm. Je krijgt voor deze producten nog eenmaal een handmatige verlenging, waarmee je overstapt naar de abonnementsvorm. Zodra je dit hebt gedaan zullen toekomstige verlengen automatisch worden gedaan. Ook is het mogelijk om direct over te stappen naar de abonnementsvorm. Hiervoor ga je naar Mijn abonnementen in je klantenpaneel en klik je op "Verlengen" bij het gewenste product.

Hoe kan ik producten verlengen?

Verlengen werkt automatisch zodra je gebruik maakt van de abonnementsvorm. Een product wordt 45 dagen van te voren verlengd door het systeem. Wanneer je genoeg saldo op je wallet hebt staan of automatische incasso hebt ingeschakeld hoef je verder niks meer te doen om dit soepel te laten verlopen. Als je geen automatische betaalmethode hebt ingesteld op je account wordt er automatisch een bestelling voor je gemaakt. Deze kan je dan achteraf betalen met een betaalmethode naar keuze.

Het is dus niet mogelijk om je producten handmatig te verlengen, dit gebeurt volledig automatisch zodra je gebruik maakt van de abonnementsvorm. 

Kan ik producten nog opzeggen?

Voordat een verlenging plaatsvindt kan je altijd je producten nog opzeggen. Dit kan tot 45 dagen voor de afloopdatum. Hiervoor kan je naar je Mijn abonnementen navigeren. Op de pagina kan je vervolgens per product deze opzeggen, door te klikken op de "Opzeggen" knop. Wanneer je dit doet krijg je de mogelijkheid om deze direct op te zeggen, of per einde van de contractdatum. Met de laatste optie kan je het product nog blijven gebruiken tot de vervaldatum.

Veelgestelde vragen

1. Waarom kiezen jullie voor een abonnementsvorm in plaats van het prepaid model?

Uit de statistieken van ons klantenbestand bleek dat 70% reeds gebruik maakte van automatisch verlengen. Het minpunt hieraan in de oude situatie was dat zodra er geen betaling binnen kwam, je producten en daarmee de verlenging geannuleerd werd en de producten alsnog afliepen. Hierdoor kwamen veel domeinnamen in quarantaine of verloren klanten hun data omdat ze vergaten te betalen.

Met de nieuwe vorm zal dit dus niet meer gebeuren, omdat we de producten ondanks de uitgestelde betaling alsnog netjes voor je verlengen.  Domeinnamen komen dus ook niet meer in quarantaine zolang je de verlengfactuur die we aanmaken na het verlengen van je producten wel binnen de betaaltermijn betaalt.

2. Kan kan ik een product opzeggen of laten verlopen?

Via het klantenpaneel op Mijn abonnementen kun je al jouw lopende producten zien en opzeggen (per direct, of einde contractdatum). Je bent zelf dus vrij om producten op te zeggen en kunt dit ten alle tijden doen mits je dit 45 dagen voor de afloopdatum realiseert. 

3. Waarom verlengen jullie producten 45 dagen voor het aflopen van de huidige looptijd?

Veel leveranciers en registrars verlangen van ons dat wij de producten minstens 45 dagen voor het aflopen verlengen. Doen we dit niet, dan worden ze automatisch verlengd en zitten wij er nog een jaar aan vast. Om dit te voorkomen, vragen wij de klanten ook de producten 45 dagen voor het aflopen uiterlijk op te zeggen. Dit proces bestaat overigens al sinds het begin van Vimexx en is met de abonnementsvorm dus onveranderd gebleven.

4. Komt er ook een verzamelfactuur zodat ik geen losse facturen hoef te betalen?

Een van de redenen waarom we omgeswitcht zijn naar dit nieuwe model, is dat we hiermee verzamelfacturen kunnen maken. Binnenkort zal dit uitgerold worden, waarmee het mogelijk is meerdere tussentijdse bestellingen en verlengen samen te voegen tot één maandelijkse verzamelfactuur.

In het verleden was er een verkapte verzamelfactuur, echter was dit niets meer dan alle tussentijdse facturen samengevoegd in één grote PDF met meerdere bladzijden. De boekhouders moesten dus alsnog factuur voor factuur inboeken. Met de nieuwe vorm, is het dus straks één factuur die je in één keer kunt inboeken.

5. Kan ik nog gebruik maken van het prepaid model?

Met de switch die we bewust gemaakt hebben, kun je nog eenmalig gebruik maken van het prepaid model. Bij een volgende handmatige verlenging van het product zal het product omgezet worden tot een abonnement en dient het jaar erop dan indien je het wil beëindigen ook opgezegd te worden. Om het boekhoudtechnisch, juridisch en wettig allemaal te laten kloppen, kunnen we helaas geen gebruik blijven maken van het prepaid model.

6. Wat is de betaaltermijn van de factuur voor de verlenging?

De betaaltermijn van een verlengfactuur is 14 dagen. Zorg er dus voor dat deze binnen 14 dagen betaald wordt, zodat wij de werking van jouw producten kunnen garanderen.

7. Kan ik op rekening kopen?

Met het nieuwe model is het in de toekomst ook mogelijk om op rekening bij ons te kopen. Dit houdt in dat je kunt bestellen zonder direct af te rekenen, waarna je aan het eind van de maand een verzamelfactuur krijgt over alle bestellingen van de gehele maand die je kunt betalen.

8. Werkt de API van Vimexx voor o.a. WHMCS en Hostfact nog?

De API is nog volledig ondersteund, de plugins van WHMCS en Hostfact ook en daarmee zorgen we ervoor dat er nog steeds - ook via het nieuwe model - gewerkt kan blijven worden met de bestaande API. Je hoeft hiervoor geen wijzigingen voor aan te brengen aan WHMCS of Hostfact.

Voor vragen kan je natuurlijk altijd terecht op onze supportkanalen, dan helpen we je graag zo snel mogelijk verder!

Heeft deze handleiding je goed geholpen?
- 5 van 5 sterren -