Wat is een nameserver en hoe wijzig ik deze?

Geschreven door Vimexx op 14-12-2016

Nameservers, je leest het misschien overal maar weet niet direct wat dit nou inhoudt. Het zijn waardes die elk domein altijd ingesteld heeft en eigenlijk simpelweg het domein verbind aan een server waarop vaak (niet altijd), de website op staat. In geval de website hier niet staat, ziet een computer het IP adres waar de website wel staat en zal vervolgens naar dit domein toe surfen.

Dit noemen ze ook wel DNS records. De DNS records zijn bepaalde waarden waarmee een computer weet waar die de website én de email voor het domein kan vinden. Indien de DNS records of de nameserver verkeerd staat, zal vaak of het domein niet werken, of gedeeltelijk of bijvoorbeeld de email niet aankomen.

Waar stel ik de nameservers in?

Bij Vimexx hebben we dit vereenvoudigd en mogelijk gemaakt in het klantenpaneel. Hier kan je simpel en snel bij domeinen beheren -> acties -> nameservers instellen jouw gewenste nameservers invoeren van je hosting pakket. Bij ieder hosting pakket bij Vimexx komen standaard 3 nameservers bij die je vervolgens kan instellen. Benieuwd hoe je de domeinnaam aan een webhosting koppelt?

Heb je geen nameservers bij je hosting pakket gekregen dan is dit niet direct een probleem. Je kan in dat geval bij DNS beheren in je klantenpaneel alle IP adressen die je ziet vervangen voor de IP adressen die jij bij jouw eigen hosting pakket gekregen hebt.