Wat is een nameserver en hoe wijzig ik deze?

Geschreven door Vimexx op 14-12-2016

Nameservers, je leest het misschien overal maar weet niet direct wat dit nou inhoudt. Het zijn waardes die elk domein altijd ingesteld heeft en eigenlijk simpelweg het domein verbind aan een server waarop vaak (niet altijd), de website op staat. In geval de website hier niet staat, ziet een computer het IP adres waar de website wel staat en zal vervolgens naar dit domein toe surfen.

Dit noemen ze ook wel DNS records. De DNS records zijn bepaalde waarden waarmee een computer weet waar die de website én de email voor het domein kan vinden. Indien de DNS records of de nameserver verkeerd staat, zal vaak of het domein niet werken, of gedeeltelijk of bijvoorbeeld de email niet aankomen.

Nameserver template aanmaken

Als eerste dien je een nameserver template aan te maken voordat je de door jou gewenste nameservers kunt gebruiken. Dit doe je als volgt:

Stap 1

Ga naar het dashboard en klik op "Nameservers beheren".

Stap 2

Kies voor de optie "Nameserver aanmaken".

Stap 3

Vul de door jou gewenste gegevens in en kies voor "Nameservers opslaan".

Waar stel ik de nameservers in?

Bij Vimexx hebben we dit vereenvoudigd en mogelijk gemaakt in het klantenpaneel.

Stap 1

Ga naar het dashboard en klik op "domeinen beheren".

Stap 2

Klik op de actie knop en kies de optie "Nameservers bekijken".

Stap 3

Kies in de dropdown voor de door jou gewenste nameservers en klik op update.

De nameservers worden nu aangepast, houd er rekening mee dat het 2-6 uur kan duren voordat dit verwerkt is!

Benieuwd hoe je de domeinnaam aan een webhosting koppelt?

Heb je geen nameservers bij je hosting pakket gekregen dan is dit niet direct een probleem. Je kan in dat geval bij DNS beheren in je klantenpaneel alle IP adressen die je ziet vervangen voor de IP adressen die jij bij jouw eigen hosting pakket gekregen hebt.

Kom je er nou echt niet uit? Maak je geen zorgen en neem contact op met de helpdesk! Dit kan via de live chat of door een ticket aan te maken!