PhpMyAdmin voor MySQL databases

Bijgewerkt op 26-02-2019

Tegenwoordig hebben de meeste websites een eigen MySQL database waarin gegevens opgeslagen, bewerkt en uitgelezen worden. Zo komt bij Wordpress, Magento, Joomla of Drupal eigenlijk alles vanuit de MySQL database en enkel de layout en systeembestanden vanuit de FTP/hardeschijf zelf.

De MySQL database heeft natuurlijk in de meeste gevallen ook beheer nodig, om makkelijk wijzigingen te maken, records toe te voegen of misschien zelfs records te verwijderen. We hebben hiervoor bij Vimexx een zeer handig, maar uitgebreid systeem waarmee jij werkelijk alles aan jouw eigen MySQL databases kunt beheren, namelijk phpMyAdmin.

Wat is phpMyAdmin?

phpMyAdmin is een opensource beheer systeem waarmee jij alles aan jouw eigen MySQL database bij Vimexx kunt beheren. Zo kun je records toevoegen, wijzigen en verwijderen. Ook is het mogelijk om bestaande databases erg simpel te importeren of bijvoorbeeld als backup te exporteren naar jouw eigen PC.

phpmyadmin

Ook kan je uitgebreide statistieken van je database(s) bekijken en zien hoeveel acties per seconde doorgevoerd worden. phpMyAdmin geeft ook eventueel optimalisaties aan je door, waardoor jouw website die gebaseerd is op de MySQL databases nog beter kan werken. Al deze functies en nog veel meer functies zitten standaard in phpMyAdmin waardoor dit systeem een echte meerwaarde vormt voor jouw website.

Waar download ik phpMyAdmin?

Bij Vimexx is elk webhosting pakket standaard voorzien van phpMyAdmin. Hier hoef je helemaal niets extra's voor te betalen en kan standaard volledig gratis gebruikt worden. We hebben het simpel voor je gehouden door phpMyAdmin altijd via dezelfde url structuur voor jou bereikbaar te maken. Je kunt phpMyAdmin bereiken via de volgende url:

Je zet dus simpelweg achter jouw domeinnaam /phpmyadmin waarna je automatisch uitkomt bij jouw eigen phpMyAdmin. Om in te kunnen loggen dien je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je MySQL database in te voeren. Deze heb je gekozen bij het aanmaken van de database.
Dit is dus niet hetzelfde als je DirectAdmin login gegevens.

Let er wel op, dat je vooraf wel een database dient aan te maken in DirectAdmin.

Hoe maak ik een MySQL database in Directadmin?

Standaard kun je zoveel databases aanmaken in DirectAdmin als je zelf wil, hier zit geen limiet aan vast. Om te beginnen, log je in op DirectAdmin. Eenmaal ingelogd, krijg je indien je meerdere domeinen binnen DirectAdmin hebt staan de vraag welke je wil beheren. Je kiest hier een domeinnaam.

Vervolgens kom je op het algemene informatie scherm. Hier zie je rechtsbovenaan staan: "MySQL Management". Hier klik je op waarna je een overzicht ziet van al jouw MySQL databases. Hier klik je bovenaan op: "Create MySQL database". Je vult vervolgens een database naam, database gebruiker en een wachtwoord in. Met deze gegevens kun je inloggen op phpMyAdmin.

mysql management directadmin

Nadat je de database succesvol hebt opgeslagen kun je met de login gegevens inloggen op phpMyAdmin waar je al jouw eigen aangemaakte MySQL databases kunt beheren.